Life Coach Stockholm

livskris

Så tar du dig igenom en livskris

En livskris kan i många fall vara omtumlande eller rent utav paralyserande. De allra flesta människor genomgår åtminstone en eller flera kriser under sin livstid. Det finns naturligtvis lika många olika typer av kriser som det finns människor på planeten jorden (och förmodligen fler). Men trots det finns det, i mitt tycke, ändå många råd och tillvägagångssätt som kan appliceras på nästan alla former av livskriser. Nedan följer ett antal råd som jag hoppas kan hjälpa dig eller dina närstående att ta sig igenom krisen, och komma ut ur den som en starkare och mer insiktsfull människa.

När livskrisen slår till

Vid ögonblicket då livskrisen är ett faktum, kan det kännas som att hela ens värld rasar. Oavsett om krisen är ett resultat av förändringar i privatekonomin, jobb-livet, relationer, hälsa eller något annat område, så kan det kännas som att livets fjärrkontroll glider ur händerna på en. Men kanske är det också meningen i många fall: Att just lära sig att släppa kontrollen? 

För ju mer vi vågar släppa kontrollen över yttre omständigheter, desto mer frigör vi oss från lidande. Vi kultiverar acceptans och med tiden kan vi kanske också titta tillbaka på krisen, och förstå vad den faktiskt försökte lära oss. Men mitt i krisens hetta och emotionella pendelsvängning kan det förstås vara svårt att bara “plötsligt” acceptera att det hänt, och genast gå vidare. Händelserna och känslorna behöver först bearbetas och integreras för att inre läkning ska äga rum. 

En livskris kan kännas som en vakuum

Hitta rätt stöd för dig

Att gå till en konventionell psykoterapeut eller psykiatrin kanske är det första många tänker när krisen väl står vid ytterdörren. Men här kan det vara läge att tänka om. Psykoterapeuter kan naturligtvis vara ett bra alternativ, såvida terapeuten är helt rätt för dig. 

I många fall kan stöd från vänner och bekanta vara precis det man behöver. Kanske känner du någon som genomgått en liknande kris som du? Kanske är stödgrupper med människor som genomgår eller genomgått liknande livskriser just det du behöver? Eller så kan en livscoach vara rätt väg, en coach och medmänniska som en gång färdats på samma resa som du just nu befinner dig på. 

Oavsett vilket stöd ditt hjärta än söker, så är det bra att komma ihåg att en akademisk titel eller psykologlegitimation inte nödvändigtvis behöver betyda att personen bakom innehar den empatiska kapaciteten, visdomen och direkta livserfarenheten som just du skulle behöva ta del av.   

Kanalisera dina känslor och energier

Mitt i en stormande livskris kan känslorna och tankarna ofta svämma över. Eller så lämnas man kanske i ett vakuum av apati och depression. Oavsett vad du känner och upplever i ditt inre, kan det kännas läkande att få utlopp för dina känslor – eller känslan av tomhet – när krisen väl slagit till. 

Det finns hur många metoder som helst när det kommer till att få utlopp för känslor och inre energier. Det viktiga här är förstås att försöka undvika att agera ut känslorna på andra människor, eller på dig själv. Finn det utlopp som passar dig bäst och som du genuint tycker om. Några vanliga exempel är dans, sång, att skapa musik, måleri, jogging, styrketräning, eller att skriva dagbok. 

Att få ge uttryck för sitt inre liv kan både kännas otroligt skönt och läkande. Och kanske kan det till och med leda till början på ditt nästa stora drömprojekt? 

I slutändan består våran värld enbart av energi i rörelse, inklusive dina känslor och tankar. Genom att arbeta med dem utifrån detta perspektivet och konstruktivt låta dem få existera och leva, kan de så småningom integreras och göra att vi känner oss mer hela.

Kanalisera dina inre energier

Gå inåt

Efter att du kanaliserat och fått konstruktivt utlopp för dina energier, kan det vara en god idé att gå inåt. Jasså, ska jag börja meditera nu? Kanske du tänker. Ja, absolut! Det finns så pass många vetenskapliga studier och dokumenterade positiva upplevelser från meditatörer världen om idag, att det kan åtminstone är värt ett försök (för den som är ny inom meditation).

Det finns en mängd olika meditationstekniker där ute att välja och vraka bland: Gruppmeditationer, yin yoga (En mer stillsam form av yoga), vägledd meditation, transcendental meditation med mera. Det finns något för alla helt enkelt! 

Regelbunden meditation kan ge oss otroligt mycket. Några exempel är möjligheten att tysta vårt sinne, lugna vårt nervsystem, bli mer närvarande i nuet samt få djupare visdom och insikter om oss själva.   

Meditation som väg ut ur livskrisen

Perspektiv – En möjlighet till pånyttfödelse 

En livskris kan lätt betraktas som en katastrofal händelse som enbart bringar negativa känslor och följder. Men detta kunde inte vara längre bort från sanningen. En livskris är ofta ett gyllene tillfälle för dig att ta några steg bakåt och rannsaka ditt liv. För många människor behövs en större kris för att de ska hitta motivationen till att göra större och ofta nödvändiga förändringar i livet. 

Om du tittar tillbaka på ditt liv, finns det då kanske val eller omständigheter som kan ha lett fram till denna kris? Svaret är enligt min erfarenhet ofta ja. I slutändan befinner vi oss på denna vackra planet för att växa, att bevittna och delta i vår egen evolution. Och en livskris kan mycket väl betraktas som en viktig del av just din evolution. 

Inget är bestående

Ett annat faktum som kanske kan ge inre komfort och hopp under din livskris är följande: Inget i vår värld är bestående. Inte ens dina känslor och din livssituation. Din livskris och nuvarande situation är inte permanent.

Vårt universum består som tidigare nämnt av energier som vibrerar på olika frekvenser. Energi är alltså konstant i rörelse. Detta gäller även för din livskris, hur hopplös den än må upplevas vara. Känslor kommer, och känslor går. Livskriser kommer på besök, och sedan vandrar de vidare, likt ett höstlöv i vinter-blåsten.    

Våga sträck ut en hand

En livskris är något de flesta av oss upplever under vår tid här på jorden. Att våga sträcka ut en hand och be om hjälp i en sådan situation är verkligen inget att skämmas över. Tvärt om. Det visar snarare på enorm styrka och mognad. Oavsett om du befinner dig i en livskris just nu, eller bara behöver en lyssnande själ att prata med, är du varmt välkommen att boka en träff med mig på Life Coach Stockholm

Att be om hjälp är en tecken på styrka

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.