Life Coach Stockholm

Svårt att sova eller somna om? Testa dessa 3 hacks

De flesta av oss mänskliga själar har upplevt nätter då vi haft svårt att sova eller inte kunnat somna om. Kanske drack du den där rykande koppen kvälls-espresso lite för sent inpå småtimmarna (då kommer dessa hacks möjligen inte vara till stor hjälp)? Eller kanske låg du sömnlös och oroade du dig över morgondagens presentation vilket satte igång en kaskad av katastroftankar? 

Som de flesta av oss vet är en god natts sömn nödvändig för vår kropp och vårt psykes rebooting, återuppbyggnad och välmående. Nedan kan du ta del av tre olika sömn-knep som är särskilt utvalda för att hjälpa dig boka ett framgångsrikt möte med John Blund.

Nostalgisk Visualisering

Detta hack är till för dig som har svårt att sova och är mer visuellt lagd som person. Det passar också de som tycker det är jobbigt att meditera eller fokusera på andningen. 

I korta drag går denna övning ut på att framkalla och visualisera ett positivt minne. Poängen här är att använda din intention och ditt fokus för att generera avslappning genom att beordra din kropp att utsöndra glädjehormoner. 

Dina perceptioner (återkallandet av ett fint minne) triggar positiva känslor (till exempel kärlek och glädje) som i sin tur för vidare informationen till din kropp som ställer om och producerar goda förutsättningar rent kemiskt, för att du ska falla i sömn.

Detta knep tenderar att vara särskilt effektivt om du har svårt att sova eller somna om på grund av ett överstimulerat och stressat nervsystem som, likt dina oroliga tankar, fortsätter att snurra likt en turbulent torktumlare. Värt att nämna är att du inte nödvändigt behöver framkalla ett positivt minne. Det bör fungera lika bra att visualisera ett positivt framtidsscenario.     

Utmattande Matematik

Nästa hack på listan är av ett mer intellektuellt slag där problemlösning står på menyn. Denna metod passar kanske främst er som blir sömniga av blotta tanken på en mattelektion. Övningen går rent krasst ut på att lägga fram kniviga mattetal i huvudet och sedan sakta men säkert trötta ut hjärnan genom att försöka lösa dem. Målet är att välja en ekvation eller en räkneuppgift som är så pass svår att lösa att du måste tänka i flera led där arbetsminnet jobbar på fulla cylindrar.

I takt med att dina energidepåer alltjämt töms till följd av det hysteriska bollandet med siffror, börjar kroppens egna sömnmedel (melatonin) att flöde i din underbara hjärnas korridorer. En fördel med denna övning är också att du avleder eventuella orosmoln och ängsliga tankar till en tuff räkneuppgift istället. Viktigt att komma ihåg är att du inte vill distrahera dig från dina tankar och känslor allt för ofta. Det är trots allt när du sitter med dem, och bearbetar dem, som faktisk läkning sker. Hur som helst, nästa gång du har svårt att sova, testa räkna på 54*210-322.5.   

svårt att sova

Den Yogiska Andningen

Sist ut är en härlig andningsövning som har sin rötter i indisk yogisk filosofi. Övningen kallas “The Yogi Breath” på engelska, och målet med denna är att skapa en lika lång inandning som utandning samtidigt som man flikar in korta behagliga pauser däremellan. 

Den yogiska andningen stimulerar dina ansiktsmuskler, reducerar din stressnivå och förbättrar din blodcirkulation. Den hjälper också till att lugna dina nerver och ökar din koncentrationsförmåga (Vilket är bra om du vill kombinera denna övning med Nostalgisk visualisering). Det som händer lite mer fint uttryckt är att dina hjärnvågor går ner till alpha och så småningom teta, vilket i sin tur ökar dina chanser att slumra in i en välkommen natt-dvala. 

Den yogiska andningen är mycket enkel när det kommer till instruktioner, och genomförs på följande vis:

Andas långsamt, oforcerat och utan ansträngning tills du kan räkna till 4 sekunder på inandningen respektive 4 sekunder på utandningen.     

Nyfiken på att lära dig fler sömn-hacks?

Sömnens värld är oändlig, vilket innebär att det finns oändligt många fler tips och tricks därute som kan hjälpa just dig till en bättre nattsömn. Har du fortfarande svårt att sova eller somna om, trots att du testat till synes allt mellan himmel och jord? Då är du varmt välkommen att boka en coaching-session, så ska vi tillsammans se till att sätta fart på din  melatonin-fabrik!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.