Life Coach Stockholm

Att vara mer närvarande i nuet

Superenkel teknik för att börja vara mer närvarande i nuet

Att vara närvarande i nuet är för många människor en konst. De flesta av oss i västvärlden lever i ett samhälle fyllt av konstanta distraktioner och yttre stimuli som matar oss mätta, dag ut och dag in. På sikt kan det leda till depression och en olustig känsla av tomhet. Vår bränsletank börjar läcka i allt snabbare takt och tillslut smäller vi rakt in i väggen med huvudet före. 

Utbrändheten har drämed knackat på vår dörr för att berätta för oss att det är dags att dra i nödbromsen. Men det finns hopp. Självklart finns det det. Hoppet finns kanske framför allt i nuet, där vi verkligen kan finna ro, glädje och välbehövlig återhämtning efter en dag i hamsterhjulets koffeinstinna snurrande.

Vad är egentligen det berömda “Nuet”?

I nuet är vi 100% närvarande i vad våra sinnen registrerar och vad vi känner inombords i detta ögonblick. Det är en kosmisk plats, en fristad där vår inre hamster äntligen kan bearbeta all den data vi just sugit upp från våra färgglada Instagramflöden och våra branschkollegors desperata Linkedin-skrytvägg. 

Och hur når du dit?

Men hur når man denna himmelska plats utan att spendera 30 knäpptysta dagar på ett rökelse-doftande Yoga-retreat i Indien? Jo, du spenderar istället 10 dagar i becksvart mörker i den djupaste grotta du kan hitta, tills du vid dag 9 ser Jesus (Eller Thomas Di Leva) glida in och ge dig en varm kram och ett diplom som ett kvitto på din nyfunna upplysning. 

via GIPHY

Backa bandet. Givetvis behöver det inte vara såhär krånligt. Jag vill snarare påstå att du med hjälp av denna enkla teknik jag nu ska presentera för dig, och dagligt utövande av denna, faktiskt kan börja vara lite mer närvarande i nuet. Men glöm inte att ta en dag i taget och gör detta med en rejäl nypa tålamod. 

Tekniken: Närvaro bakom ögonen

  1. Börja med att ta ett par djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen. Gärna tillräckligt många andetag för att du ska känna hur din puls sjunker märkbart. Känner du även hur lugnet sakta börjar infinna sig?
  2. Fokusera på ett objekt i din omgivning som fångar din omedelbara uppmärksamhet. Med fördel ett någorlunda stillastående objekt.
  3. Behåll fokus på objektet samtidigt som du försöker placera din närvaro och ditt medvetande “bakom dina ögon” ungefär i mitten av ditt huvud. Fortsätt ta djupa rytmiska andetag medan du gör detta. 
  4. Låt övningen pågå i ca 1 minut och utöka tiden i takt med att du börjar bemästra tekniken bättre och bättre för var dag du övar. Var kreativ och utmana dig själv. Se om du kan behålla denna närvarande känsla bakom ögonen medan du vandrar på stan eller håller en konversation med någon.
  5. Ge inte upp! Fortsätt öva och se hur länge du kan behålla din närvaro i nuet utan att ryckas med i tankar eller saker som händer runt omkring.

Förväntat resultat

Alla som praktiserar denna teknik upplever förstås olika resultat. Sedan finns det såklart hundratals, om inte tusentals faktorer som styr hur just Du kommer att uppleva övningen. Men med det sagt, bli inte förvånad om du efter att ha blivit bekväm med övningen upplever att du under utförandet är mindre dömande mot andra människor och din omgivning. Bli inte heller förvånad om du i samband med övningen känner dig mer klartänkt, harmonisk och tillfreds med dig själv. Bli däremot förvånad om Jesus glider fram och ger dig en lång kram och ett diplom.

Intresserad av fler tekniker och tips som tar dig till nuets magiska oas? Boka då en coaching session så kör vi!

via GIPHY

1 thought on “Superenkel teknik för att börja vara mer närvarande i nuet”

Leave a Comment

Your email address will not be published.